Start ] Upp ]

Detaljplan för Söderhagen 1:21 m fl

Förslaget måste förkastas på grund av brister i underlaget

Enligt PBL skall underlaget till detaljplan beskriva bakgrunden och motiveringarna till förslaget på ett sakligt sätt. En allsidig belysning skall göras av de synpunkter som framkommit under samrådet. Här uppvisar förslaget allvarliga brister genom att

   väsentligt faktaunderlag undanhålls eller förvanskas

   direkta citat förvrängs

Kravet på saklighet och objektivitet har åsidosatts. I sin nuvarande utformning måste därför förslaget avvisas. Att acceptera underlaget i nuvarande skick skulle innebära att viktiga principer i PBL och i vårt demokratiska system åsidosätts.

Som grund för denna bedömning ger vi fem exempel.

Utvecklingsprogrammet – förvanskning av citat. Enligt PBL skall planhandlingarna beskriva huruvida detaljplanen avviker från utvecklingsprogrammet/översiktsplanen. I detta fall har flertalet yttranden tagit upp denna fråga genom att peka på punkter där planen strider mot programmet (se t ex Aktionsgruppens yttrande sid 5). I samrådsredogörelsen diskuteras utvecklingsprogrammet på sid 8. Utan att alls gå in på några av de framförda argumenten hävdas istället att "Förslaget utgår till stora delar från de riktlinjer som nämns i Utvecklingsprogrammet Vega-Norrby. Där nämns bl.a. följande;" Härefter kommer ett antal citat ur programmet, som om de läses i sin helhet, har en helt annan innebörd. Se följande – där < > markerar delar som samrådsredogörelsen utelämnar:

1.Sid 15, Bebyggelse – bostäder

"Några större markområden är i en fastighetsägares hand. Där kan grupphusbebyggelse vara ett alternativ. < I ett sådant område finns möjlighet att planera tomtstorlekarna till ca 300-500 kvm vid radhus- eller parhusbebyggelse, om kompletterande gemensamhetsytor skapas.> För att få en allsidig hushållssammansättning bör olika lägenhetsstorlekar komma ifråga…………"

Medan det förkortade citatet enligt samrådsredogörelsen framställer grupphusbebyggelse som ett alternativ, betyder den fullständiga skrivningen enligt utvecklingsprogrammet att detaljplanen inte uppfyller kravet. Enligt detaljplaneförslaget skall husen vara av villastandard, med boytan 200 kvm, och placeras på tomter av storleken 170 kvm, i ett område som dessutom saknar kompletterande gemensamhetsytor av någon omfattning!

2. Sid 15, Naturvärden

"Värdefulla områden att slå vakt om är (i Söderhagen) stranden kring badet vid Drevviken…………………

Strandmiljön i den inre delen av Drevviken < mellan Söderhagen och Östra Täckeråker > bör göras mer tillgänglig, t ex för strandpromenader"

Medan det förkortade citatet framställer strandpromenaden som efterfrågad enligt programmet, talar den fullständiga formuleringen om ett helt annat område. Detaljplaneförslagets strandpromenad skall dessutom placeras på sumpmark som tidvis står under vatten och då är oanvändbar. Samtidigt kommer naturmark att blockeras av bostäder och tomter, naturmark, som idag är tillgänglig för allmänheten och också används av allmänheten. Genom detta ’slår man verkligen inte vakt om’ någon strand.

Vi kallar detta allvarlig förvanskning av innehållet i utvecklingsprogrammet. Syftet upplevs vara att framställa det egna förslaget i en helt annan dager än vad det egentligen är.

Tekniska nämnden – förvanskning av yttrande. Tekniska nämnden, som var mycket negativ till förslagets följder för trafikmiljön, kom med följande korta yttrande, som här återges i sin helhet:

(Tekniska nämndens beslut:)

"Under överläggningen i nämnden påtalades att en godtagbar trafiklösning inte presenterats för området. Tekniska nämnden kan därför inte acceptera planförslaget om inte en godtagbar lösning tas fram för infartstrafiken till och trafiken i området. Nämndens svar kommer att tillställas kommunstyrelseförvaltningen, avd samhällsbyggnad."

På sid 5 i samrådsredogörelsen presenteras en helt annan beskrivning av yttrandet. Genom att där skriva "nämnden hävdar" och "vill nämnden påpeka" ges ett helt annat och felaktigt intryck av yttrandets innehåll.

Eftersom nämndens åsikt, att det inte har presenterats någon godtagbar trafiklösning för Söderhagen, uppenbart har utelämnats, måste också denna förvanskning av fakta anses som allvarlig. En sådan förvanskning får inte förekomma i en samrådsredogörelse.

Exploateringsgraden – förvrängning av fakta. Ett mycket stort antal av inkomna yttranden kritiserar den höga exploateringsgraden i samrådsförslaget, totalt 5 300 kvm bostadsyta. Detta skall jämföras med befintliga 1 500 kvm boyta, vilket också är vad som tillåts enligt gällande detaljplan. Ett exempel är miljö- och byggnadsnämnden, som säger (sid 4 i samrådsredogörelsen): "Om möjligt minska exploateringsgraden".

Som kommentar till detta säger samhällsbyggnad överallt (sid 4, 5, 7, 8, 9, 12 m m): "Exploateringsgraden skall ses över i det fortsatta arbetet".

Av detta får läsaren intrycket att exploateringsgraden minskar i det slutgiltiga förslaget. Så är inte alls fallet. I stället ökar boytan från nämnda 5 300 kvm till över 6 000 kvm (inkl gemensamhetsbyggnad) samtidigt som bostäderna och tomtmarken flyttas ännu närmare vattnet!

Naturmarken och strandpartiet – ofullständig och felaktig redovisning. Ett stort antal yttranden framför argumentet att naturmark på tomten nästan helt kommer att förstöras vid en exploatering. Enligt befintlig detaljplan är denna mark till stor del allmänt tillgänglig för allmänheten. Om detta skriver man bara (sid 15): "Konsekvenser för natur- och djurliv finns redovisade i miljökonsekvensbeskrivningen". Det skall noteras att denna beskrivning också har kritiserats för att vara ofullständig. I ännu mindre utsträckning diskuteras de framkomna förslagen.

Det kan noteras att kultur- och fritidsnämndens yttrande, som, enligt Gunnel Trelje (enl skrivelse på www.haninge.se) sänts in och mottagits av samhällsbyggnad, inte alls finns redovisad i materialet.

Flera insända synpunkter går ut på, att strandpartiet är alltför smalt och att gångvägen måste förläggas längre från strandlinjen, på mark som ligger högre upp och som idag är öppen för allmänheten. Att lägga gångvägen i sumpmarken, som tidvis står under vatten, bedöms som felaktigt och olämpligt. Dessa synpunkter redovisas ofullständigt eller inte alls. I stället säger samhällsbyggnad (sid 15): "Detaljplaneförslaget säkerställer strandzonen och allmänhetens tillgänglighet till området". I det nya förslaget har dessa förhållanden ytterligare försämrats genom att strandzonen i stället minskas. Vid högvatten, som idag, återstår på vissa håll bara någon meter av den torra delen av strandzonen och denna väg är inte alls framkomlig. Den övre användbara gångvägen försvinner helt genom bebyggelsen.

Villabebyggelse – felaktig redovisning. På sid 9 i samrådsredogörelsen jämförs detaljplaneförslaget med en villabebyggelse: "Söderhagens unika karaktär och närhet till Drevviken säkerställs i detaljplaneförslaget. Detaljplaneförslaget, med begränsade uteplatser för bebyggelsen samt naturmark utmed strandzonen, säkerställer strandzonen och allmänhetens tillgänglighet till området på ett minst lika bra sätt som en villabebyggelse med 10 st. fristående enfamiljsvillor skulle göra."

Till detta finns mycket att säga (jfr ovan) men vi begränsar oss till jämförelsen med villabebyggelse. En begränsad villabebyggelse enligt de bestämmelser, som gäller för Söderhagen i övrigt, dvs maximalt 200 kvm boyta på minst 800 kvm tomt i stället för 170 kvm, innebär självklart ett bättre bevarande av naturen och ett mindre intrång på strandmarken. Vi har sådana förslag att visa. Sanningen är att kommunledningen och samhällsbyggnad hittills inte alls velat titta på sådana förslag. 

Aktionsgruppen Söderhagen 1:21 2000-12-13