Start ] Upp ]

Tillkomsten av utställningsförslaget

Samrådet om detaljplanen avslutades 2000-05-08. Härefter vidtog Haninge kommuns arbete på nästa steg, utställning av detaljplan.

I början av september fanns ett preliminärt utställningsförslag framtaget tillsammans med en samrådsredogörelse i koncept, daterad 2000-07-04. Detta omfattade samma exploatering med 34 lägenheter, 5 300 kvm boyta som samrådsförslaget. Endast slopandet av lusthuset från strandpartiet utgjorde någon större ändring. Trafikfrågorna lämnades oförändrade.

Under oktober månad fick vi beskedet, bl a från John Glas (fp), att detta förslag skulle reduceras med två lägenheter i det fortsatta arbetet tillsammans med Borätt inför utställningen.

I november informerade samhällsbyggnad oss om att ett möte med Borätt hade resulterat i ett ändrat förslag. Handlingarna skulle inom mindre än en vecka omarbetas så att kommunstyrelsen skulle kunna ta beslut om utställning vid sammanträdet den 13 december. Istället för bostadsrättslägenheter skulle alla husen säljas som egnahem i form av 30 st radhus. Boytan per hus ökades till 200 kvm. Även om tomterna blev minsta möjliga 170 kvm måste den totala tomtmarken utökas mot stranden på ytterligare bekostnad av den fria strandzonen. Detta innebar att den totala exploateringen på Borätts begäran tilläts öka till över 6 000 kvm.

Handlingarna omarbetades snabbt enligt de nya direktiven. Detta har resulterat i ganska slarvigt förslag som bär spår av det preliminära förslaget. Skrivningar kvarstår  som blir missvisande. Flera förvanskningar finns, som framställer den föreslagna detaljplanen bättre än den är. Planillustrationen omarbetades ofullständigt. Gemensamhetsanläggningen finns inte med. Flera av de boendes synpunkter behandlas inte i samrådsredogörelsen överhuvudtaget.

Denna process illustrerar hur kommunledningen lyhört och snabbt följer exploatörens önskemål framför allmänintresset och de boendes önskemål.  Få är de förändringar, som gjorts utifrån de 70-talet kritiska yttranden som inkommit från de boende under samrådet. 

Kommunalrådet Staffan Holmberg (s) vill i sina inlägg i diskussionsforum ge följande bilder av framtagningsförloppet:
"I det arbete som förevarit har stor hänsyn tagits till inkomna synpunkter (från Söderhagsborna)" (Ang. detaljplan Söderhagen 2000-12-05).
"En mängd yttranden har inkommit." "Detta har föranlett en ordentlig omarbetning av detaljplanen." "Området är avsevärt mindre exploaterat i det förslag som nu finns jämfört med tidigare förslag." (Hej Peter II 2001-02-01).
Dessa bilder är mindre sanna påståenden, som rimmar dåligt med den verklighet vi mött i ord och handling. Flera oppositionspolitiker har vittnat om det meningslösa i att de boende framför synpunkter, som kommunledningen struntar i.

Det är sant att kommunen har planmonopol enligt plan- och bygglagen (PBL). Men enligt PBL skall kommunen vid planläggningen i första hand se till de allmänna intressena, vilka också specificeras i lagen, inte en exploatörs intresse av så mycket bebyggelse som möjligt.     

Aktionsgruppen 2001-02-09